Ruhsal Bozukluk

Günümüzde pek çok kişide ruhsal bozukluk görülebilir. Ruhsal bozukluğu kapsamlı 4 temel parçaya ayırabiliriz.
Kişisel sıkıntı.
Sosyal normların ihlali.
Yeti yitimi.
işlev bozukluğu.

Kişisel sıkıntı bireyin yaşadığı problemdir. Örneğin lakap takılması, kaygı bozukluğu ya da depresyon yaşayan insanlar örnek verilebilir. Tabi tüm ruhsal bozukluklar sıkıntıya neden olmuyor. Çünkü kişi anti sosyal biriyse ve vicdan azabı ya da suçluluk kaygısı yaşamıyorsa bir sıkıntı hissetmez. Başka insanları soğukkanlılık la tehdit edebilir buda kişisel sıkıntı olmaz.

Yeti yitimi: insan hayatının bir alanında bozulma yaşayabilir bu aile problemleri sonucu yada başka alanlarda da olabilir. Bunun sonucunda da işte okulda yeti yitimi yaşar örneğin birinin bir fobisi olabilir bunun sonucunda da fobisi yüzünden bir şeyler yapamayabilir. Köpek korkusu olan kişi tek başına parklara vs gitmeye korkabilir.

Sosyal normlara uymayan davranış bozukluk olarak sınıflandırılabilir. Sosyal normlar,etnik gruplar ve kültürler arasında farklılıklar göstermektedir. Şizofrenilerin duyduğu hayali seslerle konuşmalar birçok norma aykırı oldugundan kabul edilmez

İşlev bozukluğu: psikolojik ve biyolojik işlev bozukluklarının bir biri ile ilişkisi olması denilebilir. Çünkü beynimiz davranışımızı etkiler, davranışımızda beynimizi etkileği bir gerçektir. Bunlarda olan işlev bozuklukları birbirleri ile ilişkilidir. Örneğin savaştan dönen bir asker düşünelim bu kişi kanlı ortamda,bombaların altında, yada başka bir çok şeye maruz kalmış olabilir. Askerden döndüğünde bunlar sürekli aklına gelebilir. Ve içinde bulundugu bir durumlar flashbekler yaşamasına sebep olabilir. Mesela yanında patlayan bir sesi bomba olarak düşünüp kendisi ni yere atabilir. Yani travma sonrası stres bozukluğu diyebilirz bu duruma. Buda bir işlev bozukluğuna girer.

Klinik Psikolog, Adem Hacıahmetoğlu

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir